DA LI NAM POBEDA U DERBIJU MOŽE ZALEÈITI SVE RANE!? - pie Radmilo Gavriæ
26.11.2009. - 16:52

 
Još samo nekoliko dana je do derbija.
Da li nam samo pobeda spasava sezonu?
Da li æe ova jesen dobiti naziv propala ili æe to biti samo jesen posrtanja, ali gde se ipak ostalo na nogama?
Da li nam pobeda u derbiju može pomoæi da bar malo zaboravimo debakl u Evropi?
Da li smo ove jeseni toliko loše igrali? Da li je prošle jeseni bilo bolje?
Da li imamo slabije rezultate nego prošle godine ili smo ove godine imali veæa (pa i prevelika) oèekivanja, tako da slabiji rezultati ili nesupesi samo malo više bole?

Posle današanje pobede u kup-utakmici u Jagodini možemo napraviti presek dosadašnjih rezultata.
Presek rezultata bi izgledao ovako :

- Prvenstvo
Ove godine bilans je : 12 9 3 0 25:8 (+17) 30 bodova,
a prošle godine je bio: 12 9 2 1 22:5 (+17) 29 bodova.
Dakle, ove godine smo osvojili jedan bod više. Odigrali smo isti broj utakmica kuæi (7). Gol razlika je ista. Razlika je što smo prošle godine veæ odigrali derbi i dobili 2:0 na njihovom stadionu. Neko æe reæi da je zbog toga prošla sezona, u ovom trenutku, i pored boda zaostatka, bila realno uspešnija. Ali, da li drugima to daje za pravo da tvrde da æe ova sezona biti uspešnija samo zbog pobede u narednom derbiju?
Sa druge strane, ne može se reæi da je presek izabran zlonamerno. Bilo koji presek da se posmatra, sem prvih nekoliko kola, rezultati iz prošle godine su slièni jer smo tokom jeseni izgubili èak 14 bodova. Setite se samo kako su boleli porazi od Èuke i u Èaèku. Pa nerešeno kuæi sa Javorom i Radom. Nešto manje su boleli remiji u Kuli i Novom Sadu. Ove godine smo izgubili 6 bodova zbog tri remija na strani (Javor, Èukarièki i Spartak). Neæemo valjda izgubiti još osam bodova do kraja jeseni!? Ili trebamo izgubiti baš toliko da bi neki proglasili da je to uspešna jesen kao što je bila i prošlogodišnja!?

- Kup
Prošle godine smo pobedili najpre Mladost u Apatinu, pa Jagodinu kuæi, a onda i Hajduk na Lionu i ostvarili gol razliku 10:2.
Ove godine smo pobedili Inðiju kuæi, Proleter u Novom Sadu, i evo danas Jagodinu u gostima sa ukupnom gol razlikom 7:2.
Protivnici slièni, s tim što su nam gostovanja ove godine bila teža, ali je, možda, domaæinstvo bilo lakše.

- Evropa
I prošle i ove godine imamo po èetiri poraza bez osvojenog boda. Prošle godine gol razlika je bila 1:8, a ove 5:13.
Što se tièe protivnika prošle godine smo igrali sa Sampdorijom i Štutgartom u vreme dok su bili u krizi i nalazili se na zaèelju tabela u njihovim nacionalnim šampionatima. Ove godine smo igrali protiv Briža koji je prvi u Belgiji (ispred Standarda i Anderlehta) i Tuluza koji se nekako snalazi u sredini tabele Francuskog šampionata. Kada smo prošle godine igrali protiv Standarda on je bio prvi u Belgiji. Sevilja i Šahjtor su otprilike na istom nivou sa statusom prošlogodišnjeg osvajaèa tog takmièenja. Stvar je liènog opredelenja da li æe neko jaèinu timova protiv kojih smo igrali meriti po tome koliko je taj klub poznat, kako je nakada ili kako sada igra ili po tome u kakvoj je formi bio kada smo igrali protiv njih.
Ipak, sistem takmièenja je potpuno drugaèji pa se ne mogu potpuno povuæi paralele. Najviše iz razloga što sa istim protivnicima igramo po dva puta i što imamo još dve utakmice, pa ostaje šansa da se osvoji barem neki bod.

Možemo videti da su rezultati slièni. Èak isuviše lièe. Ali, zakljuèci æe sigurno biti razlièiti. Neko æe tvrditi da je prošle godine bilo bolje jer smo bili prvi na tabeli u domaæem prvenstvu. Ali, sa druge strane ove godine smo osvojili bod više, ostvarili više pobeda, nismo izgubili ni jednu utakmicu, dali više golova...
Da li to znaèi da smo prošle godine bili prvi, ne zato što smo dominirali, nego zato što su drugi bili mnogo loši?

Da li je tim potpuno iste snage?
Prošle godine su igrali Stevanoviæ, Obradoviæ, Žuka i Tošiæ. Kao zamene su dovedeni Krstajiæ, Lomiæ,Jovanoviæ i Kleo. Koja grupa je kvalitetnija?
Svi igraèi koji su ostali su stariji za godinu dana. Za neke koji su u ozbiljnijim godinama to neminovno znaèi pad forme (Ðorðeviæ, Gavranèiæ, Moreira), ali sa druge strane mlaði bi trebali ove godine da budu kvalitetniji, jer iza sebe imaju iskustvo igranja i osvajanja trofeja.
Da li je ove godine igra bolja od rezultata, za razliku od prošle godine kada su rezultati bili bolji od igre? Koliko smo puta prošle godine u ovo vreme samo ovde u izveštajima sa utakmica proèitali da igra nije važna, da se ona zaboravlja, a samo se rezultat pamti?

Koji je trener kvalitetniji? Da li je Stevanoviæ bolji trener od Jokanoviæa? Ili je Jokanoviæ postavio nedostižne ciljeve za Stevanoviæa u pogledu i igre i rezultata?
Da li je veæina onih navijaèa koji su bili protiv Jokanoviæa želeli da doðe Stevanoviæ?
Da li znaèi da ovaj tim ne može ni gore ni bolje ako drugi trener sa sliènim ekipom postiže sliène rezultate? Da li je onda kriv onaj ko je selektirao igraèe, odobravao prodaju i dovodio pojaèanja? Ili æe takvi uvek ostati u senci i izbeæi svaku vrstu odgovornosti?
Da li su Jokanoviæ i Stevanoviæ treneri sliènih kvaliteta koji ne mogu zadovoljiti ambicije Partizana? Ili se, možda, odgovornost Stevanoviæa može postaviti samo u sluèaju da je sam sproveo cele pripreme sa timom, da je on selektirao igraèe, da je tražio pojaèanja koja odgovaraju onom sistemu igre koji planira da sprovede...?
Da li to što Stevanoviæ u oèajnoj atmosferi u klubu (za koju su krivi svi, jer za svaðu je potrebno barem dve strane) postiže sliène rezultate kao Jokanoviæ koji je radio u mnogo boljem okruženju, znaèi da su njegovi rezultati bolji?
Da li æemo kvalitet trenera moæi oceniti samo na osnovu njihovih debija na derbijima? Predstojeæi derbi je Stevanoviæev prvi na klupi Partizana. Nadam se da neæe proæi kao Jokanoviæ na svom debiju sa onih tragiènih i katastrofalnih 1:4.

Da li nam samo pobeda u derbiju može spasiti sezonu?
Kako æe neki oceniti sezonu ako sakupimo više bodova nego prošle godine i ako u dva meðusobna duela sa njima osvojimo èetiri boda, a ipak, ne daj Bože, "ostanemo kratkih rukava"?
Da li je ikome u Partizanu važno da nam ova sezona bude uspešnija nego prošla, a da ipak bude neuspešna?
Da li nam pobeda u subotu može zaleèiti sve, ama baš sve, rane? Da li æe ih produbiti neki drugi rezultat koji nije poraz? Ili æe u sluèaju remija te rane i dalje ostati otvorene?

Ma, bez obzira na sve, hajde da ih zgazimo u subotu! Da ih razbijemo "kao dete zveèku"!!
VOLIM PARTIZAN!!!
[Komentari (7)]
Morate biti logovani da biste pisali komentare!
   

 
Ostale Teme i dileme
 
 • Izmeðu suze i pobede, biram suzu...   02.03.2011.
 • MOJA PRVA LjUBAV   21.12.2010.
 • Jedno moje èudesno putovanje   20.12.2010.
 • Sistem   11.11.2010.
 • Bez reèi   03.09.2010.
 • Tema bez dileme 2   03.09.2010.
 • SRPSKA DRAMA...!   12.05.2010.
 • Ama kakva je ovo lakrdija?   30.03.2010.
 • PONOVA SAM BEZ DILEME!!!   25.03.2010.
 • Nema dileme!   23.03.2010.
 • PETAR BOROTA: OD GOLMANSKOG DO SLIKARSKOG UMIJEÆA   01.03.2010.
 • PETAR BOROTA, VRIJEME I MJESTO SAHRANE   17.02.2010.
 • ZASTO ZVEZDA NIJE BOLJA OD PARTIZANA?   06.12.2009.
 • PREDLOG ZA OZDRAVLJENJE PARTIZANA I SRPSKOG KLUPSKOG FUDBALA   23.10.2009.
 • ŠTA JE SLEDEÆE?   16.10.2009.
 • Bez naslova ali s razlogom !!!   11.10.2009.
 • Vec vidjeno i vec dozivljeno!!!   06.10.2009.
 • DA LI SAM U PRAVU?   30.09.2009.
 • PARTIZANOVA JESEN   09.09.2009.
 • IZMEÐU DVE VATRE   27.08.2009.
 • Kratak dah, šiæardžijstvo,ili smo zaista samo grupa nekih s brda s dola gradjana?   26.08.2009.
 • TEMA – BEZ DILEME...   22.08.2009.
 • PRVENSTVO JE SVETINJA !!!!   17.08.2009.
 • Klupski ex yu neuspesi   06.08.2009.
 • Zašto i zbog èega ?!?   05.08.2009.
 • Gde je publika !    27.07.2009.
 • Više od igre!   25.07.2009.
 • KOMPLEKSI...   25.07.2009.
 • Tema, dilema ili...?   07.07.2009.
 • Umesto Euforije, postajemo onaj pravi Parni Valjak iz najboljih vremena   30.06.2009.

 • Potovani posetioci oficijelnog sajta FK Partizan!
  Sa postavljanjem nae nove web prezentacije, eleli smo da otvorimo i jednu stranicu, gde e svako kome Partizan lei na srcu imati mogunost da iznese svoje opservacije, dileme, primedbe, pohvale ili, najjednostvanije, da napie ta mu u tom trenutku lei na srcu, a vezano je za Partizan. To se u IT svetu naziva BLOG.
  Blog je skraenica od engleske rei weblog, to u doslovnom prevodu znai mreni dnevnik. Blog je web stranica na kojem pojedinac obino belei svoja razmiljanja i stavove. Na Internetu ih ima na milione i njihovi vlasnici su ljudi iz svih moguih slojeva drutva i zanimanja. Danas je blog zajednica toliko snana i brojna da ima uticaj i na javnom mnjenje.
  Osim to se koriste za zabavu, blogovi su odlini za komunikaciju, koja povezuje korisnike Interneta, timove ili poslovne ljude. Drugim reima, blog svakome bez tehnikog znanja omoguava da bude prisutan na mrei svih mrea bez ikakvih ogranienja. Blogove moe pisati bilo ko, bez ogranienja.
  Mnogi blogovi su linog karaktera na kojem njihovi vlasnici piu o dogaajima iz sopstvenog ivota. Sastoje se od linkova na druge web stranice ili komentara na dogaaje u svetu. Neki jednostavno piu o onome to im je trenutno na umu. Drugi ih koriste za zabavu ili posao, a neki za oboje. Naa je odeja da se na ovom mestu razmenjuju miljenja i predlozi vezano za na Partizan.

  PRAVILA RUBRIKE - TEME I DILEME

  1. Registracija
  Registracija na TEME I DILEME je besplatna, a oni koji su ve registrovani na naem sajtu odranije, ne moraju se ponovo registrovati, jer im vai ve obavljena registracija, ali se UVEK morate logovati da biste pisali blogove, isto kao i za komentare, bilo na TEME I DILEME, bilo na VESTI. Ovaj na blog nije klasian kao na drugim sajtovima, gde sami ulazite i kreirate stranicu, ve sve to elite da napiete aljete na mail (football@partizan.rs) i on biva odmah postavljen bez ikakve cenzure (normalno, ako ispunjava sva pravila koja moete proitati ispod).
  2. Uklanjanje sadraja
  Urednici zadravaju pravo uklanjanja sadraja autora koji svesno kre protivpravne ili graanske norme ili na neki drugi nain kre pravne propise Republike Srbije, ili naruavaju ugled medija.
  3. Zabranjeni sadraji
  Posebno se zabranjuje objavljivanje preteih, pornografskih i komercijalnih sadraja, vreanje nacionalnih ili verskih oseanja grupa ili pojedinaca, preusmeravanje blog stranice na druge web medije, korienje blog stranice samo kao reklamu za druga web odredita, ili spamovanje po komentarima istog sadraja na tuim blogovima.
  4. Odgovornost za sadraj
  Svaki tekst je stav iskljuivo njegovog autora i ne odraava stav redakcije naeg sajta, koji se ne moe smatrati odgovornim za njegov sadraj.
  5. O pravilima korienja
  Urednitvo zadrava pravo na promenu i dopunu ovih pravila bez upozorenja korisnika, i nee biti odgovorno ni za kakve mogue posljedice proizale iz takvih promena