PETAR BOROTA, VRIJEME I MJESTO SAHRANE - piše Sinan GudževiƦ
17.02.2010. - 09:00

Sinan GudževiƦ
 
Vijest je bila grom u Å”umi sjeƦanja: poslije duge i teÅ”ke bolesti, preminuo nekadaÅ”nji golman Petar Borota! U Genovi, dvadeset dana prije svoga 58. roĆ°endana. Datum i mjesto sahrane Ʀe biti objavljeni naknadno.

To je bilo u petak, 12. februara, danas je utorak 16., a ni datuma ni mjesta nema ni u novinama ni na internetu. Mora da se neznan netko i neznano neÅ”to oko Borotine sahrane pita. Te mi, koji bismo na tu sahranu poÅ”li, ne znamo hoƦe li ova biti javna ili "u krugu najbližih". Ne znamo, jer se ne može znati. A web stranice i novine su samouvjerene u neredu koji odaÅ”ilju. Stvar ide dotle da viÅ”e nije sigurno ni da je Borota na onaj svijet otiÅ”ao iz Genove, jer na zvaniĆØnoj stranici OFK Beograda, kluba u kojem je ponikao i u kojem je pokazao svoje ĆØudesno umijeƦe branjenja gola, Genova se ni ne spominje, veƦ Beograd. Zovem OFK Beograd, ljubazan ženski glas veli da pojma nema ni da je umro. Pa ĆØitate li ono Å”to piÅ”e na zvaniĆØnom sajtu kluba? Ne ĆØitam, veli ona, ja u klubu radim, a ta je vijest preuzeta od Tanjuga. Valjda oni znaju. Dobro, pa kad Ʀe biti Borotina sahrana? Pojma nemam, veli.

Nije se lako nositi s nepodnoÅ”ljivom sklonoÅ”Ć¦u svijeta da konfabulira. Borota je bio predmet najmaÅ”tovitijih izmiÅ”ljotina, tako da me ne bi iznenadilo ni da ujuttru ĆØujem kako je živ i zdrav i kako priprema izložbu svojih slika negdje u Cinque Terre. Pa i ako je umro, Petar Borota se i s onoga svijeta prema konfabulatorima ne ponaÅ”a drukĆØije no kao da je živ: on niÅ”ta ne demantira, njega ne obavezuje ono Å”to svijetu izlazi iz ograde zubne.

Cijela je Jugoslavija priĆØala kako je Petru Boroti, nakon Å”to je na golu FC Chelsea na nekoj tekmi odbranio penal, s glave kaĆØket odletio u mrežu, a on, s loptom pod pazuhom, uÅ”ao u gol, uzeo kaĆØket, i tako sam sebi dao gol. Ta je priĆØa iÅ”la od usta do usta kao narodna pjesma i nije se mogao naƦi satvor ljudski da nije svojim oĆØima, naravno preko televizije, vidio scenu Borotina zakoraĆØenja u pakao jedinstvenoga autogola. Jedino Å”to u FC Chelsea nema žive duÅ”e da to potvrdi. Jer sam jutros zvao i u London, arhivistiku AbramoviƦeva kluba. U Londonu mi uljudno vele da za takav sluĆØaj nisu ĆØuli, da toga na snimcima tekmi FC Chelsea nema, a da ima svaÅ”ta i svaĆØega drugog jelda, no takva nam se stvar, da mi znamo, vele, joÅ” desila nije, a da se desila, nama ne bi promakla, ne samo nama, veƦ ni drugim u Engleskoj. Go by, mad world!

A zapravo je Petar Borota odavno umro za svijet koji ga je stavio na branku svoje mitomanije. Taj svijet je zaboravo da je Borota 1977/78 postavio rekord u branjenju u jugoslavenskoj ligi od 18 klubova: primio je samo 19 golova, u jesen 9, u proljeƦe 10. zaboravio je mitomanski puk da je s Borotom na golu, Partizan osvojio naslov prvaka Jugoslavije s 54 boda, pri sistemu 2 boda za pobjedu, jedan za nerijeÅ”eno. I da je to rekordan broj osvojenih bodova u toj ligi. S Borotom na golu, s bekovima kad s Golcem i KoziƦem, kad sa ƐuroviƦem, s half-linijom TrifunoviƦ, StojkoviƦ, HatuniƦ, a i s Kunovcem, a u napadu najĆØeÅ”Ć¦e sa ZaviÅ”iƦem, GrubjeÅ”iƦem, SantraĆØom, Prekazijem i KlinĆØarskim. S trenerom nad trenerima Antom MladiniƦem! S Borotom na golu Partizan je te godine oba puta pobijedio Zvezdu, ukupno je je bilo 6:3. To je bila jedina titula prvaka koju je Borota osvojio.

Na stub srama ga je pjenuÅ”anju sklona rulja pribila za gol koji je u 2. minuti, iz slobodnog udarca s preko 30 metara, primio u BukureÅ”tu, braneƦi za Jugoslaviju. A Jugoslavija je reĆØenu tekmu, 13. novembra 1977, dobila sa 6:4! A za taj gol je on kriv tek neÅ”to viÅ”e od mene, jer je udarac zavrÅ”io tamo gdje pauk plete svoju mrežu, tamo gdje ni puÅ”kom nije lako u trku pogoditi. SlijedeƦe godine je, 27. septembra u Dresdenu, nepažnjom svojom ostavio loptu na zemlju a igraĆØ Dynama Hans-JĆ¼rgen Dƶrner mu je ƦuÅ”nuo u mrežu, u teÅ”koj utakmici koju Ʀe Partizan (nakon 2:0 u Beogradu i 0:2 u uzvratu) izgubiti na penale i ispasti iz Kupa Å”ampiona. Gol koji Ʀe mu, dva mjeseca kasnije, po snijegu, dati Å estiƦ iz Zvezde, na sliĆØan naĆØin, nije umijeƦe veƦ Å”ibicarenje. Borota je bio fauliran i ĆØuo se jasan zvuk piÅ”taljke, ĆØula ga je cijela Jugoslavija, bio je 29. novembar, prenos derbija bio je dar gledaocima za Dan Republike. Nakon zvižduka je postavo loptu na peterac da izvede slobodan udarac. Å estiƦ je priÅ”ao da ponovi slavu igraĆØa iz Dresdena, a sudija je, Å”ta drugo, no i sam vidio priliku da se proslavi, pa je Å estiƦev mangupluk nagradio priznavanjem gola, i veĆØernjim opovrgavanjem svoga zvižduka. I danas tvrdim da je gol dao sudac, a ne Å estiƦ.

Za Jugoslaviju je branio u ĆØetiri utakmice, a samo u dvije cijele. Obje cijele je branio u BukureÅ”tu i primio ukupno sedam golova, u dvijema drugima nije primio nijedan, u BudimpeÅ”ti, 5.oktobra 1977. (3:4 protiv MaĆ°arske, zamijenio KataliniƦa) i 18. maja 1978. u Rimu (0:0 protiv Italije, opet zamijenio KataliniƦa).

Za OFK Beograd je, od 1970. do 1976, branio 161 puta, za Partizan 77, a za Chelsea 114. U Chelsea je preÅ”ao iz Partizana, februara 1979, za male pare. Naslijedio je ondje ĆØovjeka sliĆØnog reprezentativnog statusa u Engleskoj (7 utakmica) a sliĆØnog i imena i prezimena, Petera Bonettija. Chelsea je tada bio klub mnogo niži no Å”to je danas, a svakako manje slavan nego Å”to je bio Partizan. Nakon dvije godine branjenja u Londonu je proglaÅ”en na najboljeg igraĆØa FC Chelsea 1981. godine.

U Partizanu nije lako biti golman poslije Milutina Å oÅ”kiƦa. U Å oÅ”kiƦevoj sjeni su i reprezentativci Å oÅ”tariƦ i ƆurkoviƦ i OmeroviƦ i StojiƦ i Kralj, o IvanĆØeviƦu, Istatovu, Zaladu, ƐukanoviƦu, PanduroviƦu, Damjancu da ne govorimo. Borota je prekratko bio u Partizanu da bi mogao ugroziti Å oleta, ali mu se, moglo bi se reƦi, najviÅ”e približio. Za nas koji smo imali sreƦu da ga gledamo on je bio golman i bio je ĆØudesan u svojoj ulozi: okretan kao maĆØka, sumanut na autentiĆØan naĆØin, hrabar, svojeglav, božanstven i Ć°avolast, i vitez i mangup, obožavan od partizanovaca, preziran od zvezdaÅ”a.

Bio je i slikar, imao je i pokoju izložbi u Beogradu, priĆØa se da je slike prodavao dobro u Londonu, no o tome svjedoĆØanstava dostupnih nema. Zna se da je u Genovi, 2004. godine imao izložbu, pod naslovom "Od nogometnog do slikarskog umijeƦa". Ogranizator izložbe je bio likovni kritiĆØar i bibliotekar Pietro Guella. I njega sam danas zvao: kaže da preko godinu dana nije imao nikakvih vijesti od Borote, od mene je ĆØuo da je umro. JoÅ” veli da je izložba trajala oko dva mjeseca, da je Borota zanimljiv likovni sluĆØaj, eklektik, da na njegovim platnima ima mnogo ženskih figura, da u Genovi nije živio ni u kakvom obilju, da je imao neku garažu u kojoj je slikao. Kaže da joÅ” negdje u svojim papirima ĆØuva prospekt te izložbe.
[Komentari (0)]
Morate biti logovani da biste pisali komentare!
   

 
Ostale Teme i dileme
 
 • IzmeĆ°u suze i pobede, biram suzu...   02.03.2011.
 • MOJA PRVA LjUBAV   21.12.2010.
 • Jedno moje ĆØudesno putovanje   20.12.2010.
 • Sistem   11.11.2010.
 • Bez reĆØi   03.09.2010.
 • Tema bez dileme 2   03.09.2010.
 • SRPSKA DRAMA...!   12.05.2010.
 • Ama kakva je ovo lakrdija?   30.03.2010.
 • PONOVA SAM BEZ DILEME!!!   25.03.2010.
 • Nema dileme!   23.03.2010.
 • PETAR BOROTA: OD GOLMANSKOG DO SLIKARSKOG UMIJEƆA   01.03.2010.
 • ZASTO ZVEZDA NIJE BOLJA OD PARTIZANA?   06.12.2009.
 • DA LI NAM POBEDA U DERBIJU MOŽE ZALEƈITI SVE RANE!?   26.11.2009.
 • PREDLOG ZA OZDRAVLJENJE PARTIZANA I SRPSKOG KLUPSKOG FUDBALA   23.10.2009.
 • Å TA JE SLEDEƆE?   16.10.2009.
 • Bez naslova ali s razlogom !!!   11.10.2009.
 • Vec vidjeno i vec dozivljeno!!!   06.10.2009.
 • DA LI SAM U PRAVU?   30.09.2009.
 • PARTIZANOVA JESEN   09.09.2009.
 • IZMEƐU DVE VATRE   27.08.2009.
 • Kratak dah, Å”iƦardžijstvo,ili smo zaista samo grupa nekih s brda s dola gradjana?   26.08.2009.
 • TEMA ā€“ BEZ DILEME...   22.08.2009.
 • PRVENSTVO JE SVETINJA !!!!   17.08.2009.
 • Klupski ex yu neuspesi   06.08.2009.
 • ZaÅ”to i zbog ĆØega ?!?   05.08.2009.
 • Gde je publika !    27.07.2009.
 • ViÅ”e od igre!   25.07.2009.
 • KOMPLEKSI...   25.07.2009.
 • Tema, dilema ili...?   07.07.2009.
 • Umesto Euforije, postajemo onaj pravi Parni Valjak iz najboljih vremena   30.06.2009.

 • Poštovani posetioci oficijelnog sajta FK Partizan!
  Sa postavljanjem naše nove web prezentacije, želeli smo da otvorimo i jednu stranicu, gde ęe svako kome Partizan leži na srcu imati moguęnost da iznese svoje opservacije, dileme, primedbe, pohvale ili, najjednostvanije, da napiše šta mu u tom trenutku leži na srcu, a vezano je za Partizan. To se u IT svetu naziva BLOG.
  Blog je skraęenica od engleske reči weblog, što u doslovnom prevodu znači mrežni dnevnik. Blog je web stranica na kojem pojedinac obično beleži svoja razmišljanja i stavove. Na Internetu ih ima na milione i njihovi vlasnici su ljudi iz svih moguęih slojeva društva i zanimanja. Danas je blog zajednica toliko snažna i brojna da ima uticaj i na javnom mnjenje.
  Osim što se koriste za zabavu, blogovi su odlični za komunikaciju, koja povezuje korisnike Interneta, timove ili poslovne ljude. Drugim rečima, blog svakome bez tehničkog znanja omoguęava da bude prisutan na mreži svih mreža bez ikakvih ograničenja. Blogove može pisati bilo ko, bez ograničenja.
  Mnogi blogovi su ličnog karaktera na kojem njihovi vlasnici pišu o dogašajima iz sopstvenog života. Sastoje se od linkova na druge web stranice ili komentara na dogašaje u svetu. Neki jednostavno pišu o onome što im je trenutno na umu. Drugi ih koriste za zabavu ili posao, a neki za oboje. Naša je odeja da se na ovom mestu razmenjuju mišljenja i predlozi vezano za naš Partizan.

  PRAVILA RUBRIKE - TEME I DILEME

  1. Registracija
  Registracija na TEME I DILEME je besplatna, a oni koji su veę registrovani na našem sajtu odranije, ne moraju se ponovo registrovati, jer im važi veę obavljena registracija, ali se UVEK morate logovati da biste pisali blogove, isto kao i za komentare, bilo na TEME I DILEME, bilo na VESTI. Ovaj naš blog nije klasičan kao na drugim sajtovima, gde sami ulazite i kreirate stranicu, veę sve što želite da napišete šaljete na mail (football@partizan.rs) i on biva odmah postavljen bez ikakve cenzure (normalno, ako ispunjava sva pravila koja možete pročitati ispod).
  2. Uklanjanje sadržaja
  Urednici zadržavaju pravo uklanjanja sadržaja autora koji svesno krše protivpravne ili grašanske norme ili na neki drugi način krše pravne propise Republike Srbije, ili narušavaju ugled medija.
  3. Zabranjeni sadržaji
  Posebno se zabranjuje objavljivanje preteęih, pornografskih i komercijalnih sadržaja, vrešanje nacionalnih ili verskih oseęanja grupa ili pojedinaca, preusmeravanje blog stranice na druge web medije, korišęenje blog stranice samo kao reklamu za druga web odredišta, ili spamovanje po komentarima istog sadržaja na tušim blogovima.
  4. Odgovornost za sadržaj
  Svaki tekst je stav isključivo njegovog autora i ne odražava stav redakcije našeg sajta, koji se ne može smatrati odgovornim za njegov sadržaj.
  5. O pravilima korišęenja
  Uredništvo zadržava pravo na promenu i dopunu ovih pravila bez upozorenja korisnika, i neęe biti odgovorno ni za kakve moguęe posljedice proizašle iz takvih promena