Hajduke pod opsadu
09.03.2011. - 09:52
ALEKSANDAR LAZEVSKI UPOZORAVA DA JE BEKVALAC KLjUÈNI ADUT KULjANA, ALI UVERAVA DA PARTIZAN IMA RECEPT ZA SLAVLjE U BAÈKOJ

Hajduke pod opsadu

Igraæemo ofanzivno, kad bi mogao i Stojkoviæ bi krenuo u napad – obeæava levi bek šampiona


ALEKSANDAR JOKSIÆ

Prošao je Parni valjak bez zastajkivanja kroz sremsko blato, a danas produžava ka Baèkoj. Pobeda nad Inðijom (3:1) u prvoj etapi proleæne sezone trebalo bi da bude snažan zamajac šampionskom vozilu pred nastavak superligaške trke.
Promenili su crno-beli posadu pred trku sa Hajdukom (umesto Iliæa i Ilieva igraæe Tomiæ i Adija), ali nemaju nameru da menjaju ambicije. Sinoæ su se smestili u hotel „Rodiæ”, odakle æe posle doruèka krenuti u osvajaèki pohod na vrh Kule.
- Kad igraš u Partizanu, pobeda je cilj na svakoj utakmici, bilo prijateljskog ili takmièarskog karaktera – uverava Aleksandar Lazevski, levi bek lidera Super lige. – Domaæin se bori za opstanak, niko ne može da mu oduzme pravo na nadu, ali nas zanimaju samo tri boda.
- Da li æe vam veæi protivnik biti loš teren, rival defanzivnih karakteristika ili ocena javnosti da ste bodove veæ upisali?
- Papirnati smo favoriti, meðutim, slaba nam vajda od toga ako ulogu ne opravdamo na terenu. Ne tražimo izgovor ni u èinjenici da igralište nije u idealnom stanju, jer su uslovi isti i za rivala. Pretpostavljamo da æe Hajduk više pažnje posvetiti odbrani, meðutim, tako rade skoro svi protinici u ligi. I danas morati da tražimo pukotinu u poslednjoj liniji tima.
- Strahujete li više od igraèa ili trenera Dragoljuba Bekvalca, poznatog po izuzetnoj sposobnosti da motiviše igraèe, koji je nekoliko puta skinuo i skalp veèitima?
- Nije tajna, šef struke je najjaèi adut ekipe iz Kule. Gde god je radio, Bekvalac je dovodio ekipe do uspeha, od proseènih sastava pravio ekipe za vrh tabele, a davljenike spašavao u bori za opstanak. Cenimo ga, ali s druge strane, mi smo Partizan i znamo obaveze.
- Da li vesti iz Kule o virusu koji je, navodno, prikovao za postelju nekoliko domaæih prvotimaca, doživljavate kao psihološku predigru duela?
- Te prièe nas ne zanimaju, jer taman i da pola ekipe ne može da igra, nije naša briga kako æe Hajduk da sastavi tim. Od kad sam u Partizanu, neprestano gledam samo u svoje dvorište.
- Vremena su se promenila, ali crno-bele opominje podatak da se, ne tako davno, pred „hajducima” znali i da polože oružje?
- Seæam poraza dok je Ljuba Fejsa igrao za Kuljane, ali davno je to bilo... Nas interesuje buduænost, da bi ona bila svetla, moramo danas da slavimo, bez obzira na okolnosti.
- Kako æe igrati Partizan?
- Ofanzivno! Drugaèije ne umemo. Kad bi mogao, siguran sam da bi i golman Vladimir Stojkoviæ krenuo u napad. To dovoljno govorio o našem opredeljenju.
- Takva igra je maè s dve oštrice, pošto ste sindrom, da primite gol èim suparnik preðe centar, s priprema preneli i u prvenstvu?
- Teško je igrati odbranu u Partizanu, èuvati i prostor i protivnika, jurišati u napad, a brinuti da ne sevne kontra. Postaraæemo se, ipak, da makar danas, greške svedemo na minimum i domaæinu ne dozvolimo razvijanje kontranapada. Samo da mi realizujemo prilike.
- Ko bi mogao da reši meè, dvostruki strelac iz Inðije, Prins Tejgo, prošlogodišnji dželat „hajduka”, Nemanja Tomiæ, ili neko treæi?
- Neka navijaèi ne brinu, ima Partizan dovoljno kvalitetnih rešenja, ko god da bude u šansi uveren sam da æe je koristiti.
- Pošto je u Inðiji proradio centaršut Aleksandra Miljkoviæa s desne, može li danas, u skladu s najavama trenera Aleksandra Stanojeviæa, da usledi i neki sa suprotne strane terena?
- Potrudiæu se – obeæava levi bek Partizana, Aleksandar Lazevski, za koga ljudi iz Partizana kažu da je tokom pripremnog perioda radio na poboljšanju centaršuta. Èeka se samo da to pokaže u zvaniènim meèevima.

Hiljadarka za ložu

Rukovodstvo Hajduka odluèilo je da ulaznice za okršaj Hajduka i Partizana koštaju 500 dinara za sve tribine.
Interesantno, za duel Kuljana i Crvene zvezde u jesenjem delu prvenstva ulaznice su bile duplo skuplje, a baš toliko sad staje mesto u loži (1.000 dinara).

Tomiæev dva hica

Crno-beli su poslednji put gostovali na terenu Hajduka pre skoro godinu dana, 14. marta 2010. Kulu je srušio Nemanja Tomiæ, golovima u 6. i 65. minutu.
Istim rezultatom crno-beli su bili uspešniji i jesenas, strelci su bili Gabrijel Kleo i Marko Šæepoviæ.

ALEKSANDAR STANOJEVIÆ

Zov titule jaèi od
želje za opstanak


Podseæanjem na partije Hajduka iz jesenje sezone, analizom remija sa Slobodom PS (2:2) i nagoveštajem ofanzive varijante kao u duelu sa Inðijom, Aleksandar Stanojeviæ je „nacrtao” kako bi danas trebalo da izgleda utakmica u Kuli.
- Hajduk igra agresivno, naroèito na domaæem terenu, napadaèi mu stoje „visoko”, sigurno se neæe „uvuæi u krilo” golmanu, veæ æe pokušati da nas onemoguæe da „pravimo” igru – skicirao je šef struènog štaba Partizana.
Mladi trener ne želi da deli ekipu na delove. Snagu Hajduka posmatra u celini.
- Promenili su poslednju liniju u odnosu na meè u Užicu. Ne bih rekao da im je defanziva slabiji deo tima, veæ da se kvalitetno brane. Prva linija odbrane su im napadaèi, zatim tandem boènih vezista i tek onda ostatak ekipe.
Hajduk je jesenas iznenadio Crvenu zvezdu (2:0).
- Od tad su dosta promenili tim, ali nas taj podatak tera na oprez. Obazrivi smo i zbog utiska da smo se jesenas namuèili da ih savladamo na našem stadionu (2:0), jer su tad oba gola primili posle centaršuteva.
To pokazuje da su dobro organizovani, èim po zemlji zatvaraju prilaze šesnaestercu.
- Izuzetno ceni rad trenera Dragoljuba Bekvalca, znam da nam neæe dozvoliti da se razigramo.
I na kraju, najava kako æe igrati Partizan.
- Prepoznatljivo. Pokušaæemo da iskoristimo slabosti Hajduka, a suzbijemo njihove vrline. Izuzetno smo motivisani, jer ne može želja za opstankom da bude jaèa od namere da osvojimo titulu – jasno je stavio do znanja Stanojeviæ.
A. Joksiæ

SAD SE LOMI PRVENSTVO

Bodovi sa drugog proleænog gostovanja vredeli bi više nego uobièajeno.
- Ovo je kljuèni deo prvenstva, u prvih sedam proleænih kola imamo težak raspored i zato smo obazrivi, jer se sad sve „lomi”. Naša je prednost što nam direktni rivali za titulu dolaze u Humsku – podsetio je Stanojeviæ da æe Vojvodina i Crvena zvezda biti gosti Partizana (16. i 23. april).

HAJDUCI U KADROVSKIM PROBLEMIMA, POSLEDNjI TRENING PROPUSTIO I PREHLAÐENI ŠEF STRUKE

Pod upitnikom i Bekvalac

Kula - Dolazak Partizana fudbalski je praznik u Baèkoj. Ako se obistine prognoze meteorologa, vreme æe biti sunèano i bez padavina, pa na tribinama valja oèekivati veliki broj gledalaca.
U lepom ambijentu protekao je i juèerašnji trening fudbalera Hajduka, ali bez šefa struènog štaba, Dragoljuba Bekvalca i njegovog saradnika, Saše Milanoviæa. Obojica su prehlaðeni, zbog èega je igraèima komandovao trener golmana Radovan Drinèiæ. Neizvesno je hoæe li Bekvalac voditi meè, a èinjenica da je virus oborio i èetvoricu prvotimaca (Darka Fejsu, Vlada Kovaèeviæa, Aleksandra Jovanoviæa i Nikolu Bogiæa) muèi domaæina.
Optimizam ih, ipak, ne napušta.
- Radujem se utakmici sa Partizanom. Šampion je favorit, ali uèiniæemo sve da maksimalnim zalaganjem, borbenošæu i znanjem izborimo povoljan rezultat, koji bi nam poveæao šanse za opstanak – predstavio je ambicije Branko Pauljeviæ.
Desni bek lagano stasava u igraèa od koga bi ne samo kulski, veæ i srpski fudbal, mogli da imaju višestruke koristi. Pružio je sjajnu partiju u minulom kolu, što je sjajna najava okršaja sa Beograðanima.
- Bod protiv Slobode Point Sevojna je višestruko znaèajan, veliki podstrek da nastavimo s dobrim igrama – skromno dodaje Pauljeviæ.
Dva detalja su obeležila meè u Luèanima. Prvi je beg Pauljeviæa dug 60 metara posle kojeg je Živanoviæ èudesno promašio. Drugi, mnogo lepši, je njegov izjednaèujuæi gol za konaènih 2:2
Sad Partizan stiže u Kulu. Mogu li hajduci da postanu – harambaše?
M. Jovièiæ

I Kuljani u karantinu

Po okonèanju juèerašnjeg treninga, fudbaleri Hajduka zaputili su se u staru bazu, hotel „Kroniæ” u Somboru, odakle æe na utakmicu sa Partizanom.
U karantinu su i crno-beli, noæ su proveli u motelu „Rodiæ” u blizini Kule.

FSS ORGANIZOVAO SASTANAK SA ÈELNICIMA ZVEZDE, PARTIZANA I POLICIJE

Veèiti, smanjite tenziju

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije juèe je održan prvi sastanak povodom organizacije utakmica polufinala Kupa Srbije.
U centru pažnje je duel u Humskoj, Partizan - Crvena zvezda, naredne srede.
- Razmatrani su zahtevi i standardi neophodni za organizaciju ovako znaèajne utakmice, posebno u svetlu poslednjih najava iz UEFA. U petak æe predstavnici veèitih rivala organizovati novi sastanak, s ciljem da naprave dobar uvod i smanje tenzije pred prvu utakmicu polufinala Kupa – istakao je Zoran Lakoviæ, generalni sekretar FSS.
- Da li je bilo tenzije izmeðu predstavnika dva kluba?
- Ne, sve je proteklo u najboljem redu.
- Šta je dogovoreno u pogledu bezbednosti, kakve æe mere preduzeti MUP Srbije i Partizan kao organizator?
- Zbog bezbednosti, crno-beli æe štampati manje ulaznica nego što je kapacitet stadiona. Aktivnosti u cilju odliène organizacije utakmica nastaviæemo narednih dana, želja svih je da novi meè veèitih protekne na najbolji naèin.
- Da li je na sastanku bilo reèi o navijaèima?
- Jeste. Razgovarali smo i o njima, a èelnici Zvezde i Partizana organizovaæe sastanak sa predstavnicima tih grupa – zakljuèio je Lakoviæ.
Sastanku na Terazijama su prisustvovali poslovni direktor Ðorðe Stefanoviæ, menadžer za bezbednost Ivan Petriæ komesar za bezbednost Stevo Pavkoviæ (Crvena zvezda), generalni sekretar Darko Grubor i komesar za bezbednost Sreæko Šljukiæ (Partizan). Zoran Lakoviæ ugostio je i naèelnika Uprave policije, generala Mladena Kuribaka, naèelnika Policijske uprave za Grad Beograd, Stevana Bjeliæa i generalnog sekretara Zajednice Super lige, Miodraga Jankoviæa.
M. Milanoviæ

U Humskoj od 17 èasova

Prve utakmice polufinala Kupa Srbije na programu su u sredu 16. marta. Sloboda PS doèekuje Vojvodinu u Luèanima (14 èasova), a Partizan Crvenu zvezdu (17).
Meè iz Humske prenosiæe RTS na prvom programu, dogovoreno je na juèerašnjem sastanku.
Revanši su 6. aprila.


Ostali naslovi
 • 11.03.2011. Stanojeviæ: 'Želimo da nastavimo niz pobeda'

 • 11.03.2011. Partizan: "I pobeda i golovi..."

 • 11.03.2011. Stanojeviæ: Kizito u taksiju? Oh, ne!

 • 11.03.2011. Stanojeviæ: Pobeda od 3:0 može da reši...

 • 11.03.2011. Uvek može bolje

 • 11.03.2011. Stanojeviæ stiže Jokanoviæa

 • 11.03.2011. Tomiæ: Ako treba, biæu golman!

 • 10.03.2011. Verujem u sebe i ovakav Partizan

 • 10.03.2011. Partizanovi ”grešnici” rešetaju

 • 10.03.2011. Valjak na Kuli

 • 10.03.2011. Valjak gazi i na pola gasa

 • 10.03.2011. Rutinska pobeda prvaka u Kuli

 • 09.03.2011. „Parni valjak“ prošao Kulu

 • 09.03.2011. 'Èetvorka' Partizana u Kuli

 • 09.03.2011. Crno-beli ubedljivi u Kuli

 • 09.03.2011. Èetvorka srušila Kulu

 • 09.03.2011. Partizan gazi, Voša se išèupala

 • 09.03.2011. Èetiri laka komada...

 • 09.03.2011. Partizan ubedljiv u Kuli

 • 09.03.2011. Novi korak ka tituli

 • 09.03.2011. DARKO GRUBOR: NEJASAN PREDLOG ZAKONA O SPORTU

 • 08.03.2011. Stojkoviæ Partizanov

 • 08.03.2011. Stanojeviæ: Jaèa je želja za titulom, nego ona za opstankom

 • 08.03.2011. Stanojeviæ: Želja za titulom protiv želje za opstankom

 • 08.03.2011. Prvenstvo se „lomi“ u prvih sedam kola

 • 08.03.2011. Bez Iliæa na Hajduk

 • 08.03.2011. Stanojeviæ: "Da l' je jaèa želja za titulom, il' želja za opstanak?"

 • 08.03.2011. Stanojeviæ: Teško gostovanje, bez Iliæa

 • 08.03.2011. KUP SRBIJE: 'Veèiti' od 17 sati

 • 08.03.2011. Iliev napada triplu krunu